Thema Buurtsportcoaches: G-korfbal al jaren populair

Thema Buurtsportcoaches: G-korfbal al jaren populair

Camera SIETSE DE BOER
Potlood NIELS VAN MARLE
GEPLAATST OP 1 FEBRUARI 2018  in de SA!

“Het is een fantastische groep mensen om mee te werken.” Jildou van der Schaaf-Slagmann geniet van haar rol als coördinator van het G-korfbal bij Oerterp. “En je hoeft je echt niet heel erg aan te passen, want ze willen gewoon behandeld worden.”

Jildou, zelf speelster van het eerste team van de tweedeklasser en in het verleden ook actief bij Korfbal League-club LDODK/Rinsma Modeplein, is al jaren betrokken bij het Ureterper G-team. “Natuurlijk moet je soms rekening houden met hoe je oefeningen aanpakt, maar je hoeft jezelf niet heel erg aan te passen, mensen met een verstandelijk beperking zijn gewone mensen. Het is belangrijk voor ze om lekker sportief bezig te zijn en voor de sociale vaardigheden is het ook goed.”

Het groepsgevoel bij Oerterp is groot, merkt Jildou. Misschien nog wel meer dan bij andere korfbalteams. “We hebben sinds kort een nieuw meisje bij de groep en dat gaat echt geweldig. Na één training hoort ze er al helemaal bij.” En zo gaat het eigenlijk altijd als er een nieuw gezicht op de training verschijnt. “Al speelt daarbij wel mee dat nieuwe enthousiastelingen soms via de woongroep waarin ze zitten al mensen kennen.”

Bij het G-korfbal van Oerterp spelen zeven heren en negen dames, maandelijks doen ze met andere teams uit het noorden van het land aan een toernooi mee. “Het is mono-korfbal, met vier tegen vier. Dat is goed te overzien en bovendien zijn ze op die manier ook altijd in beweging.” Aan het einde van het toernooi staat er dan vaak nog wel een wedstrijd met acht tegen acht op een groot veld op het programma. “Sommige spelers en speelsters kunnen dat prima aan. En voor hen is dat toch het échte korfbal. Dan genieten ze nog net even wat meer.”

“We werken met twee vaste teams en zo trainen we ook. We zorgen dat niemand wordt overgeslagen, maar eigenlijk gaat dat grotendeels vanzelf”, vertelt Jildou, wiens man Jisse de trainingen verzorgt, samen met Grietje van der Schaaf en Marten Koop van der Velde. “Dat loopt echt heel mooi. Daarnaast hebben we drie ouders die de coaching bij wedstrijden verzorgen. Dat heb je ook wel nodig trouwens. Sommige spelers hebben behoefte aan een-op-eenbegeleiding.”

Oerterp won in het verleden regelmatig prijzen tijdens de Special Olympics, een soort olympisch toernooi voor G-sporten. “Als Oerterp hebben we een groep van een vrij hoog niveau. Ze zijn echt fanatiek en houden er ook niet van als ze niet serieus genomen worden. Als er bij een toernooi tijdens de gezamenlijke warming-up een kinderliedje gedraaid wordt, horen we regelmatig dat ze dat te kinderachtig vinden. Ze zijn rechtdoorzee, met een flinke dosis humor. Dat vind ik prachtig.”

Het ledenaantal bij de G-korfballers is al jaren stabiel. “We zitten eigenlijk altijd rond de vijftien tot twintig mensen, voornamelijk uit onze directe regio, waaronder ook Drachten. LDODK in Gorredijk is ook bezig een G-afdeling op te zetten en dat juich ik alleen maar toe, ook omdat zij zich vooral op de jongere jeugd gaan richten. Dan bijt het elkaar niet en bovendien kunnen we kinderen die zich bij ons melden ook doorverwijzen. Ik zie wel een mooie samenwerking voor me.”